Kdo by se měl cvičení mindfulness vyhnout?

Published:

Mindfulness je stále populárnější a slyšíme o jeho mnoha výhodách. Podle některých výzkumů však nemusí být vhodná pro každého. Některým lidem by mohla zhoršit stávající problémy s duševním zdravím nebo jim způsobit potíže. Kdo by se tedy měl od mindfulness držet dál?

Obsah:

  1. Klíčové poznatky
  2. Obliba mindfulness a její nevýhody
    1. Mindfulness se stává hlavním proudem
    2. Mylné představy o výhodách všímavosti
    3. Uvědomění bez přijetí
  3. Kdo by se měl cvičení mindfulness vyhnout?
  4. Nežádoucí účinky cvičení mindfulness
    1. Psychologické problémy
    2. Somatické a neurologické problémy
  5. Individuální rozdíly v prožívání všímavosti
    1. Zesílení vnitřních problémů
    2. Hypotéza o egu
  6. Nekonzistentní důkazy o přínosech všímavosti
    1. Mírné zlepšení deprese a úzkosti
    2. Srovnatelné s jinými intervencemi
  7. Mindfulness jako preventivní léčba deprese
    1. Kognitivní terapie založená na všímavosti (MBCT)
    2. Účinnost pro specifické podskupiny
  8. Studie nežádoucích účinků souvisejících s meditací
    1. Dysregulace vzrušení a úzkosti
    2. Disociace a emoční otupení
    3. Flashbacky a výkonná dysfunkce
  9. Rizikové faktory nežádoucích účinků
    1. Délka meditační praxe
    2. Kontext a kulturní porozumění
  10. Řešení obtíží souvisejících s všímavostí
    1. Zdroje Cheetah House
    2. Vyhledání odborné pomoci
  11. Závěr
  12. ČASTO KLADENÉ DOTAZY
    1. Kdo by se měl cvičení mindfulness vyhnout?
    2. Jaké jsou možné nežádoucí účinky cvičení všímavosti?
    3. Proč má všímavost u některých lidí negativní účinky?
    4. Jsou důkazy o prospěšnosti mindfulness konzistentní?
    5. Je kognitivní terapie založená na všímavosti (MBCT) účinná při léčbě deprese?
    6. Jaké jsou běžné nežádoucí účinky uváděné ve studiích týkajících se meditace?
    7. Jaké jsou potenciální rizikové faktory pro výskyt nežádoucích účinků mindfulness?
    8. Co mám dělat, když se během cvičení všímavosti objeví negativní změny nebo znepokojivé příznaky?
  13. Odkazy na zdroje

Kdo by se měl cvičení mindfulness vyhnout?

Je důležité myslet na rizika a na to, komu by mindfulness nemusela prospět. Pro lidi s určitými psychickými problémy mohou existovat lepší možnosti. Je chytré poradit se s lékařem a zjistit, zda je pro vás mindfulness vhodná.

Klíčové poznatky

  • Přestože má mindfulness mnoho výhod, výzkumy ukazují, že nemusí být pro každého univerzálně pozitivní.
  • Osoby s určitým duševním onemocněním nebo s traumatem v anamnéze by měly být při cvičení mindfulness opatrné.
  • Před zapojením do praktik všímavosti je nezbytné poradit se s odborníkem na duševní zdraví, aby posoudil možná rizika.
  • Znalost možných kontraindikací, nežádoucích účinků a opatření může pomoci zmírnit nežádoucí účinky.
  • Zkoumání alternativních metod všímavosti může být pro některé jedince vhodnější na základě jejich jedinečných okolností.

Obliba mindfulness a její nevýhody

V poslední době je mindfulness velmi populární. Nyní můžete najít mnoho nástrojů, které vám s ním pomohou. Patří mezi ně knihy, videa a aplikace. Rok 2014 byl dokonce díky jejímu vzestupu nazván "Rokem mindfulness". Tisíce studií prokázaly, že všímavost může pomoci při mnoha zdravotních problémech. Patří mezi ně i to, že budete méně úzkostní a šťastnější.

Mindfulness se stává hlavním proudem

Mnoho velkých společností dnes používá mindfulness. Říkají, že je to dobré pro jejich zaměstnance. Například aplikace Headspace pomáhá milionům lidí být pozornější. Podniky ji mají rády, protože může ušetřit peníze za zdravotní problémy, jako je stres. Považují ji za dobrý způsob, jak udržet zaměstnance zdravé, aniž by museli příliš utrácet.

Mylné představy o výhodách všímavosti

Někteří lidé si však myslí, že všímavost je jen dobrá zpráva. Pravdou je, že pomáhá jen trochu s určitými problémy. Například může mírně snížit to, jak se cítíte vystresovaní nebo smutní. Nefunguje však lépe než cvičení nebo odpočinek. Nemusí také pomoci se spánkem nebo s tím, abyste se cítili lépe obecně.

Uvědomění bez přijetí

Uvědomování si a přijímání věcí jsou klíčové součásti všímavosti. Pokud obojí nemáte, můžete se cítit ještě více sklíčeně nebo ustaraně. Je důležité vědět, že všímavost není lék na všechno. Někteří lidé se mohou cítit hůře místo lépe, pokud nepoužívají mindfulness správně.

Možné negativní účinky Prevalence
Zvýšená úzkost Více než 60 % účastníků průřezové studie o intenzivní a dlouhodobé meditaci.
Deprese Více než 60 % účastníků průřezové studie o intenzivní a dlouhodobé meditaci.
Plně rozvinutá psychóza Více než 60 % účastníků průřezové studie o intenzivní a dlouhodobé meditaci.
Negativní účinky meditačních ústupů 63 % studijní skupiny
Výrazně nežádoucí účinky (panika, deprese, bolest, úzkost) 7 % studijní skupiny

Mindfulness je velmi populární, ale není pro každého. Nemusí být dobré, pokud již máte nějaké zdravotní problémy. Než začnete, je rozumné se pro jistotu poradit s lékařem. Pro některé mohou být lepší jiné způsoby všímavosti. Vždy si nejprve ověřte, zda je to pro vás dobrý nápad.

Kdo by se měl cvičení mindfulness vyhnout?

Mindfulness je nyní velmi populární. Studie však ukazují, že není bezpečné pro každého. Lidé s duševním onemocněním mohou zjistit, že jejich problémy zhoršuje nebo způsobuje další problémy.

Ne všichni lidé mají z mindfulness prospěch. Měli by se nejprve poradit s lékařem. Někteří mohou lépe zvládnout jiné způsoby nebo rozhovor s lékařem.

Pokud jste prožili těžké období, buďte opatrní pouze s všímavostí. Nemusí vám to prospět, pokud vám nepomůže odborník. Lidé s určitými duševními poruchami potřebují nejprve odbornou radu.

Mindfulness není pro každého, i když je pro mnohé skvělá. Je chytré být opatrný, zejména pokud jste ohroženi. Vyhnete se tak tomu, abyste si situaci ještě zhoršili.

  1. Přemýšlejte o tom, co by pro vás mohlo být nejlepší. Než začnete, poraďte se s odborníkem na duševní zdraví.
  2. Dávejte si pozor na případné špatné účinky. Pokud uvidíte příznaky, zastavte a někomu to řekněte.
  3. Najděte si učitele, který umí pomoci, když jde do tuhého. Může vás nasměrovat správným směrem.

Opatrnost a znalost nebezpečí vám pomůže při rozhodování. Moudře si promyslete svá rozhodnutí. Možná vám bude lépe vyhovovat něco jiného, a to je také v pořádku.

Nežádoucí účinky cvičení mindfulness

Lidé často mluví o tom, že je dobré být všímavý. Měli bychom však vědět, že ne všechno je dobré. Některé studie ukazují, že mindfulness může způsobovat problémy v mysli, těle i mozku.

Psychologické problémy

Praktikování všímavosti může někdy zhoršit duševní problémy. Někteří lidé se například po vyzkoušení mohou cítit více úzkostní, odtažití nebo smutní. Studie uvádějí, že 25 % těch, kteří meditují, pociťuje negativní účinky. A 73 % buddhistických meditujících uvedlo, že jim to velmi ublížilo.

Somatické a neurologické problémy

Mindfulness je také spojena s fyzickými a mozkovými problémy. Mezi problémy patří menší motivace, problémy s učením a obviňování druhých, když dělají něco špatně. Tyto body nám připomínají, abychom si před začátkem ověřili, zda je pro nás mindfulness vhodná. V případě potřeby by měli pomoci lékaři a odborníci.

Nepříznivý účinek Procento dotčených účastníků
Negativní vedlejší účinky trvající déle než měsíc 6%
Narušující vedlejší účinky trvající déle než měsíc 14%
Alespoň jeden nežádoucí účinek související s meditací 58%
Nežádoucí účinky ovlivňující každodenní fungování 37%
Trvalé negativní účinky po dobu delší než jeden měsíc 6%

Graf ukazuje, že meditace může mnohým způsobit vážné problémy. Někteří se cítili úzkostní, odtažití nebo měli problémy s myšlením a děláním věcí. Pokud chcete meditovat, buďte opatrní a poznejte rizika.

Mindfulness není vždy vhodná pro každého. Než začnete, poraďte se s lékařem nebo odborníkem, zejména pokud jste v minulosti měli psychické problémy nebo trauma. Díky pochopení rizik můžeme mindfulness používat lépe a bezpečněji.

Individuální rozdíly v prožívání všímavosti

Mindfulness ovlivňuje lidi mnoha způsoby. Některým pomáhá, jiní nepozorují velké změny a někteří mohou mít problémy. Klíčové je vědět, že ne každému mindfulness prospívá. Někteří lidé mohou při jeho zkoušení potřebovat zvláštní podporu nebo radu.

Zesílení vnitřních problémů

Mindfulness může některé problémy zhoršit. To se může stát u deprese, bipolární poruchy nebo psychózy. Věnování větší pozornosti svým pocitům může tyto problémy ještě prohloubit.

Hypotéza o egu

Mindfulness může také změnit náš pohled na sebe sama. U některých by to mohlo způsobit emocionální otřesy. Když sledujeme své myšlenky a pocity bez posuzování, může to být těžké. Někteří se kvůli tomu mohou cítit úzkostně nebo ztraceně, zejména bez správné pomoci.

Studie se stále více zabývají tím, jak nás mindfulness ovlivňuje. Mindfulness může být pro mnohé dobrá, ale pro jiné nemusí. Pokud uvažujete o tom, že byste to zkusili, zejména pokud se již potýkáte s problémy s duševním zdravím, je dobré se poradit s odborníkem. Ujistěte se, že se vám dostane správné podpory, což může znamenat rozdíl mezi tím, zda vám to pomůže, nebo ne.

Studie Typ Účastníci Intervence Opatření Zjištění
Bagby et al. (2008) RCT 146 (CBT), 129 (PHT) CBT, PHT Revidovaný inventář osobnosti NEO, Hamiltonova škála hodnocení deprese Zkoumání vlivu neuroticismu na závažnost deprese
de Vibe et al. (2015) RCT 144 (MBSR), čekací listina MBSR Základní inventář postavy Vyhodnotil vliv neuroticismu a svědomitosti na psychickou zátěž, subjektivní pohodu a stres studentů.
Nyklíček a Irrmischer (2017) Podélný 167 MBSR Revidovaný osobnostní inventář NEO, profil náladových stavů Zkoumání vlivu neuroticismu na úzkostnost

Nekonzistentní důkazy o přínosech všímavosti

Mindfulness je stále populárnější. Důkazy o jeho prospěšnosti však stále nejsou jasné. Nedávný výzkum zjistil, že díky mindfulness mohou být lidé o něco méně smutní, méně ustaraní a také o něco méně cítí bolest. Mírně také pomáhá s pocitem menšího stresu a lepší kvalitou života. Nefunguje však u všech stejně. Někteří tato zlepšení nemusí zaznamenat.

Mírné zlepšení deprese a úzkosti

Mindfulness může některým lidem pomoci při depresi a úzkosti. To je dobrá zpráva. Stejně dobře však fungují i jiné způsoby pomoci, například učení se o mysli nebo relaxace.

Srovnatelné s jinými intervencemi

Výzkum se zabýval také dlouhodobými přínosy, a to od 3 týdnů do 3 let. Zjistili, že všímavost není lepší než jiné typy pomoci. To znamená, že je zhruba stejně dobrá, nikoliv lepší.

Studijní atribut Intervence všímavosti Kontrolní zásah
Zlepšení deprese Mírná Mírná
Zlepšení úzkosti Mírná Mírná
Zlepšení bolesti Mírná Malé
Zlepšení stresu Velmi malé Velmi malé
Zlepšení kvality života Velmi malé Velmi malé

Tabulka ukazuje, že všímavost a její srovnání mají podobné výsledky. Mindfulness bojuje s bolestí o něco lépe. Celkově však není o mnoho lepší než jiné způsoby pomoci lidem. To se liší od toho, co si o jeho síle myslí většina lidí.

Mindfulness jako preventivní léčba deprese

Mindfulness už neslouží jen k tomu, abyste se cítili lépe - zkoumá se, jak zastavit depresi dříve, než začne. Někteří odborníci se rádi zaměřují na přístup zvaný kognitivní terapie založená na všímavosti (MBCT). Zjišťují, zda pomáhá lidem, kteří jsou často opravdu na dně. Ukázalo se, že podle mnoha studií je dobrá v tom, aby se tito lidé cítili lépe.

Kognitivní terapie založená na všímavosti (MBCT)

Zpočátku se zdálo, že by MBCT mohla změnit pravidla hry. Zdálo se, že snižuje četnost depresí. Ale pro ty, kteří nebyli depresí zasaženi tolikrát, nemusí být tou nejlepší volbou. U těchto lidí dokonce někdy zvyšovala pravděpodobnost, že se budou znovu cítit na dně.

Účinnost pro specifické podskupiny

Nedávný výzkum nám říká, že ne každý, kdo v minulosti prodělal depresi, má na MBCT stejný názor. Ve skutečnosti se zdá, že MBCT skutečně pomáhá lidem, kteří si v dospívání prošli těžkým obdobím. Jako by skutečně promlouvala k jejich potřebě uzdravit se z takových zážitků.

Porota tedy stále neví, zda je MBCT vhodná pro každého. Tyto příběhy nám připomínají, jak důležité je přizpůsobit terapii konkrétnímu člověku. Také nám říkají, že lékaři by měli být vždy v obraze, když se snažíme léčit. Můžeme se tak ujistit, že jsme na správné cestě k lepšímu pocitu.

Studie nežádoucích účinků souvisejících s meditací

Praktiky mindfulness si mnozí oblíbili, ale studie zjistila možná rizika. Na této studii provedené v Národním ústavu zdraví se podílelo mnoho odborníků. Ti zjistili, že u některých lidí má mindfulness špatné a dlouhodobé účinky.

Dysregulace vzrušení a úzkosti

Někteří lidé měli pocit, že po meditaci nemohou ovládat svou energii. Měli problémy se spánkem, cítili se úzkostní a odpojení. Velkých 37 % mělo negativní účinky, které jim ztěžovaly život. Potýkali se s úzkostí a zvládáním svých emocí.

Disociace a emoční otupení

Dalším znepokojivým zjištěním bylo, že někteří se po meditaci cítili odrovnaní. Díky tomu se necítili příliš dobře, což by mohlo znít dobře, ale nebylo. Podle studie to mohlo opravdu narušit jejich vztah k ostatním a vnímání sebe sama.

Flashbacky a výkonná dysfunkce

U některých meditujících byly zaznamenány takéflashbacky a problémy s mozkem. To mělo vliv na jejich paměť, rozhodování a další. Zejména pro ty, kteří již mají problémy s duševním zdravím nebo v minulosti utrpěli trauma, mohou být tyto výsledky ještě znepokojivější.

Studie ukázala, že dobré a špatné účinky nejsou zcela odděleny. I když se někteří lidé z deprese dostali do lepšího stavu, stále se mohou potýkat se špatnými účinky. Klíčem k úspěchu je tedy pečlivý výběr. Lékaři by měli zvažovat dobré i špatné stránky mindfulness s ohledem na zázemí svých pacientů.

Rizikové faktory nežádoucích účinků

Vědci zkoumají stinné stránky všímavosti. Zjistili některé věci, které mohou některým lidem mindfulness znesnadňovat. Je důležité znát tato rizika, zejména pokud se potýkáte s problémy s duševním zdravím nebo hledáte jiné způsoby, jak být všímavý.

Délka meditační praxe

Klíčovým faktorem je délka meditace. Studie ukázala, že velmi dlouhá meditace, například 12-15 hodin denně v ústraní, může vést ke špatným pocitům. Některým lidem může tak dlouhá meditace místo pomoci ublížit, zhoršit psychické problémy nebo způsobit nové.

Kontext a kulturní porozumění

Záleží na prostředí a na tom, odkud meditace pochází. Dalajlama varuje před začátkem meditace, aniž bychom ji dobře znali. Učení se od těch, kteří to vědí, se správnými základními informacemi vám může pomoci udržet se v bezpečí a učinit všímavost uspokojivější.

Nepříznivý účinek Procento účastníků
Negativní vedlejší účinky trvající déle než měsíc 6%
Narušující vedlejší účinky trvající déle než měsíc 14%
Hlášený alespoň jeden nežádoucí účinek související s meditací 58%
Zažité nepříznivé účinky s negativním dopadem na každodenní fungování 37%
"Trvalé špatné účinky" po dobu delší než jeden měsíc 6%

Tabulka ukazuje, že mnoho lidí ve studiích čelilo špatným účinkům mindfulness. Je velmi důležité tato rizika znát a vypořádat se s nimi. To platí zejména v případě, že již máte problémy s duševním zdravím nebo hledáte různé způsoby mindful.

  • Dysregulované vzrušení
  • Úzkost
  • Příznaky disociace
  • Emocionální otupení
  • Flashbacky
  • Kompromitovaná výkonná dysfunkce
  • Sociální stažení
  • Přecitlivělost na vnímání

Mezi nejčastější špatné účinky patřila nadměrná ostražitost, úzkost, pocit ztráty kontaktu, necítění emocí, vzpomínání na špatné věci, problémy s myšlením a touha být sám. Pokud máte problémy s duševním zdravím, je nutné se před vyzkoušením mindfulness poradit s lékařem.

Řešení obtíží souvisejících s všímavostí

Cítíte se špatně kvůli všímavosti? Je v pořádku požádat o pomoc. Někteří lidé mohou považovat mindfulness za riskantní. Měli by se poradit s odborníky na duševní zdraví nebo s instruktory meditace. Tito profesionálové toho o této problematice vědí hodně.

Zdroje Cheetah House

Gepardí dům pomáhá při potížích spojených s meditací. Založil ho Dr. Willoughby Britton. Na jejich webových stránkách najdete spoustu pomoci, například videa, příběhy a seznam profesionálů v oblasti duševního zdraví.

Vyhledání odborné pomoci

Cítíte se s mindfulness divně? Obraťte se na odborníka na duševní zdraví nebo na instruktora meditace. Ti to pochopí. Mohou vám navrhnout nové způsoby nebo jiné praktiky, které by vám mohly lépe vyhovovat.

Zdroje Popis
Gepardí dům Nezisková organizace poskytující informace a zdroje o potížích spojených s meditací.
Odborníci na duševní zdraví Terapeuti, poradci a psychologové, kteří se specializují na řešení nežádoucích účinků praktik všímavosti.
Instruktoři meditace Zkušení učitelé, kteří jsou obeznámeni s možnými riziky a kontraindikacemi praktik všímavosti.

Odborná pomoc může situaci zlepšit. Pomáhá snížit špatné účinky mindráku. A přivede vás k bezpečnějším a dobrým způsobům všímavosti, které odpovídají vašemu duševnímu zdraví. Jde o to najít to, co je pro vás nejlepší.

Závěr

Praktiky všímavosti mají mnoho dobrých stránek. Nemusí však být vždy vhodné pro každého, zejména pokud se potýkáte s duševním onemocněním nebo traumatem z minulosti. Než začnete, poraďte se s odborníkem na duševní zdraví. Ten vám řekne, zda je to pro vás bezpečné.

Pokud pro vás mindfulness není to pravé, hledejte jiné cesty. Je chytré najít to, co nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Pomoc profesionálů vás může nasměrovat správným směrem. Klíčové je pokračovat ve studiu, abyste se ujistili, že mindfulness pomáhá, a ne škodí, zejména těm, kterým nemusí vyhovovat.

Všímavost může být užitečná, ale musíme ji používat chytře. Postupujte pomalu, požádejte o radu a buďte opatrní. Tímto způsobem se ujistíme, že využijeme to dobré, co nám může přinést. Zároveň se však snažíme vyhnout případným problémům na této cestě. To nám pomůže ujistit se, že o sebe dobře pečujeme.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Kdo by se měl cvičení mindfulness vyhnout?

Lidé s psychickými problémy by měli být při všímavosti opatrní. Mohlo by to jejich problémy ještě zhoršit.

Jaké jsou možné nežádoucí účinky cvičení všímavosti?

Mindfulness nemusí být dobrá pro všechny. Mohlo by vést k větší úzkosti nebo depresi. Mohlo by způsobit, že budete pociťovat nedostatek emocí nebo menší schopnost rozhodovat se.

Proč má všímavost u některých lidí negativní účinky?

U některých lidí může všímavost špatné pocity ještě posílit. Mohlo by změnit jejich pohled na sebe sama a způsobit jim emoční problémy.

Jsou důkazy o prospěšnosti mindfulness konzistentní?

Studie všímavosti přináší smíšené výsledky. Trochu pomáhá při depresi a úzkosti. Ale na šťastné pocity nebo pozornost to moc nepomáhá.

Je kognitivní terapie založená na všímavosti (MBCT) účinná při léčbě deprese?

MBCT pomáhá u některých osob snížit míru recidivy deprese. U osob s menším počtem epizod však nemusí fungovat tak dobře. Nedávné studie ukazují smíšené výsledky.

Jaké jsou běžné nežádoucí účinky uváděné ve studiích týkajících se meditace?

Mezi špatné stránky meditace mohou patřit energetické problémy a úzkost. Můžete mít pocit, že vás nezajímá nebo že máte problémy s rozhodováním.

Jaké jsou potenciální rizikové faktory pro výskyt nežádoucích účinků mindfulness?

Příliš mnoho meditace nebo nesprávné názory na ni mohou způsobit problémy. Delší meditace, zejména ve skupině, mohou vést ke špatným pocitům.

Co mám dělat, když se během cvičení všímavosti objeví negativní změny nebo znepokojivé příznaky?

Pokud se kvůli mindfulness cítíte špatně, vyhledejte pomoc. Obraťte se na odborníka na meditaci nebo na odborníka na duševní zdraví. Můžete se také obrátit na organizaci Cheetah House, která vám poskytne podporu.

Odkazy na zdroje

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?